Przepisy

Seler w roli głównej- czyli szybka i lekka przekąska na mały głód

🌱 🌱 Składniki:

🌱 seler naciowy

🌱 seler tarty

🌱 świeży mix sałat

🌱 pół grejpfruta

🌱papryka pomarańczowa lub inna 😉

Wszystko wymieszać, soki z warzyw i grejpfruta wytworzą naturalny sos.

Smacznego 🙂

SELER:

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca.

Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wychodzi naprzód.

Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle).

Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.

Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających.

Szczególnie dotyczy to selera naciowego. Jest to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo – nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok.

Warzywo to zawiera

białko, węglowodany, błonnik, cukry oraz minerały i witaminy.

W liściach selera naciowego : witamina A, witaminy z grupy B, C, D, E,K poza tym fosfor magnez,potas, sód, wapń, cynk, jod,mangan,miedz oraz żelazo.

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny – różnią się znacząco.

Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu – jeśli chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50.

Na wysokość IG pożywienia ma wpływ m.in. obróbka cieplna, dlatego surowy seler korzeniowy ma IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu.

  • seler korzeniowy – 21 kcal w 100 g; 1,8 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 35 (surowy korzeń), 85 (korzeń gotowany)
  • seler naciowy – 13 kcal w 100 g; 1,6 g błonnika w 100 g; indeks glikemiczny 15

Podobnie jest z selerem naciowym – najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *