Porady Przepisy

Płatki Teff od Incola

Płatki teff pokochałam jeszcze zanim wprowadziłam je na stałe do mojego menu:) Po pierwsze są bezglutenowe, więc juz mnie to przekonało, a po drugie mają całą masę dobroczynnych właściwości.

Płatki teff od Incola są produktem w 100 % naturalnym i ekologicznym.

Czym są?

Zwane inaczej miłką abisyńską czyli rośliną naturalnie bezglutenową, uprawianą w Afryce.

Jest to trawa o cennych właściwościach odżywczych, zawiera mikrolementy takie jak żelazo, wapń, kwas foliowy, błonnik.

Ponadto teff jest źródłem białka o dobrym składzie aminokwasów. Płatki z teffu mogą być używane do wszelkich zastosowań w kuchni bezglutenowej.

Ze względu na dużą zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny można wykorzystać z powodzeniem w diecie diabetyków.

Dzięki temu, że teff nie zawiera glutenu, produkt przeznaczony jest przede wszystkim dla osób chorych na celiakię, bądź z nietolerancją glutenu.

Do czego wykorzystać?

🔸idealnie nadają się również do wypieku chleba i ciast

🔸płatki z teffu mogą być dodawane do mleka, jogurtu, bezglutenowej owsianki, do naleśników,

🔸płatki teff nadają się do wypieków domowych, mogą być dodatkiem do panierki

🔸płatkami teff można zagęszczać zupę lub sosy i wzbogacać sałatki

Jak przygotować?

Płatki z Miłki Abisyńskiej, można wykorzystywać dokładnie w taki sam sposób jak płatki owsiane. Można je gotować w gorącym mleku lub wodzie, można również spożywać bez wcześniejszego przygotowania. Płatki Miłki są drobniejsze od np. płatków owsianych i wystarczy gotować je zaledwie 5 – 10 minut.

Kochani teff jest jeszcze rośliną mało znaną i naprawdę warto rozważyć włączenie jego ziaren do codziennej diety, czyniąc ją smaczną i pełnowartościową.

Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie! Na zdrowie!:)

 

🔸https://www.facebook.com/Hashidiary/

🔸https://www.instagram.com/hashidiary/

3 thoughts on “Płatki Teff od Incola”

    1. Bardzo się cieszę, że mogę przybliżyć temat płatków i mam nadzieję, że przekonam do wykorzystywania ich w przeróżnych potrawach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *