Przepisy

Placki z cukinii : wegańskie v klasyczne

Placki z cukinii : wegańskie v klasyczne

Dostałam całkiem dorodny okaz cukinii  i oczywiście pierwszą myślą co mogłabym z niej zrobić były placki z cukinii.

Przygotowanie banalnie proste. z tak dużej cukinii wykorzystałam ok 1/3. 

Możecie zetrzeć cukinie na ratce, mnie tym razem dopadło lenistwo i posiekałam w młynku;) 

Dodałam:

🌱 makę gryczaną / na oko, dosłownie troche / 

🌱 3 łyżki platków drożdzowych/To świetny wzmacniacz smaku i zagęszczacz.Płatki drożdżowe nadają daniom lekko serowego posmaku, możecie dodać owsiankę, która również bedzie świetnym  łącznikiem dla składników / 

🌱 sól , pieprz do smaku

🌱 kilka ząbków czosnku

🌱 smażyłam na oleju koko. 

Powyższa wersja jest 100% wegańska, bezglutenowa i bez laktozy. 

Poniżej przedstawiam klasyczne. 

🌱 maka / troszkę / 

🌱 2 jajka 

🌱 sól , pieprz do smaku

🌱 kilka ząbków czosnku

🌱 smażyłam na oliwie.  

Sami wybierzcie, która wersja najbardziej Wam zasmakuje choć przyznam, że dla mnie bez róznicy w smaku:)  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *