Przepisy

Pizza na cieście z batata

Pizza z Batata

Z okazji Dnia Pizzy przygotowałam dla Was genialny przepis na zdrową pizzę, którą możecie wcinać bez wyrzutów sumienia 

To chyba najprostszy, najzdrowszy i najpyszniejszy przepis na świecie bo samo ciasto na pizzę wymaga tylko dwóch składników i dosłownie chwile przygotowania.

#bezdrożdży#bezglutenu#bezcukru#beznabiału#wenańska#dlaalergików#bezlaktozy

• 1 duży batat (200 g pure)
• 200 g mąki bezglutenowej*

Bataty musimy ugotować w lekko osolonej wodzie lub upiec w piekarniku. /Musimy pilnować żeby się nie rozgotowały żeby nie trzeba było dokładać więcej maki w razie jakby ciasto było zbyt wodniste/

Następnie blendujemy na gładka masę i dodajemy ulubiona mąkę bezglutenową.
Ja dodałam 100 g ryżowej i 100 g gryczanej dodatkowo łyżeczkę bazylii i oregano.

Zagniatamy ciasto na kształt kuli / musi być zbite, jeśli się lepi do rąk można dodać trochę maki/ i przekładamy na blaszkę popruszoną mąka – samo ciasto podpiec 15-20 min /aż się zarumieni/ następnie wyjmujemy i nakładamy ulubione dodatki / zamiast klasycznego sera użyłam ten bez laktozy / oraz ponownie wkładamy do pierknika na ok 15 min.

*Do ciasta możecie użyć mąki jaglanej, gryczanej, konopnej, owsianej, ryżowej, mąki z amarantusa czy kasztanowej.

Taka pizza to świetna alternatywa dla tradycyjnej i równie pyszna🍕💓

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *