Przepisy

Moja domowa Żurawina – słodki dodatek do potraw

🎄🎁

Moja historia ze świąteczną żurawiną rozpoczęła się w 2012 roku podczas rodzinnej wizyty w Chicago. Był listopad i Święto Dziękczynienia . Jak wiadomo obowiązkowo indyk:) i żurawina jako dodatek, podana na gorąco dla podkreślenia smaku. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez własnej , domowej żurawiny.

Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę proste a smak… No cóż … wyśmienity i jedyny w swoim rodzaju ❣️

Żurawina jest doskonałym dodatkiem do wszelkich mięs, sałatek, zakąsek czy przystawek. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można w niej łączyć dowolne składniki lecz ja jednak postanowiłam, że w tym roku pozostanę przy klasycznym przepisie sprzed lat:)

💁‍♀️📝  Moje przygotowanie:

✔️Do największego większego garnka wsypałam suszona żurawinę , obrane i pokrojone  4 pomarańcze , kilka gruszek oraz płatki migdałowe.

✔️Część płatków pozostawiłam na sam koniec.

✔️Wszystko razem gotowałam około 1h dolewając co jakiś czas trochę wody i wszystko razem mieszałam.

Ilość zależy od tego jak dużo dacie wszystkich składników:) Ja dawałam na oko i wyszło jej dosyć sporo bo aż 5 sporych słoiczków, ale tym się nie martwię bo wiem, że wszyscy zjedzą ze smakiem 🙂

✔️Na koniec trochę zblendowałam i dodałam płatki migdałowe.

Taka Żurawina może być smakowitym prezentem pod choinkę 🙂 wierzcie mi każdy będzie zachwycony takim słodkim upominkiem:)

Oczywiście wegańskie, bez glutenu, laktozy i innych alegrenów.

Wszystko zależy od tego jakiej jakości kupicie składniki.

Naprawdę polecam

Smacznego! 🙂

🎄🎁 🎄🎁🎄🎁

 

 

CHICAGO 2012 – ŚWIETO DZIĘKCZYNIENIA

CHICAGO 2012 – ŚWIETO DZIĘKCZYNIENIA

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *