Przepisy

Bezglutenowe i wegańskie ciasto czekoladowe – przez żołądek do serca

 

Muszę się Wam pochwalić, że przepis na ten biszkopt stworzyłam sama.

Zależało mi żeby był #bezglutenu #bezlaktozy i #bezjajek , których niestety nie toleruję. Eliminacja glutenu z każdego przepisu jest dość prosta. Cudownym zamiennikiem mąki pszennej jest gotowa mieszanka mąk bezglutenowych oraz mąka kasztanowa, która nie dość, że daje bardzo zbliżony efekt puszystości ciasta, nadaje mu też pyszny orzechowy posmak. Z uwagi na hashimoto chciałam zminimalizować ilość cukru i udało się ponieważ użyłam erytrol. Cukier zawsze zamieniam erytrolem. Ten naturalny słodzik nie ma kalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi zero. Idealne rozwiązanie dla osób borykających się z hipoglikemią.

❤️❤️❤️ Składniki :

❤️5 łyżek erytrytolu

❤️ 30g siemienia lnianego mielonego

❤️ szklanka mąki bezglutenowej

 ❤️ pół szklanki  mąki kasztanowej Incola*

❤️ szklanka mleka roślinnego/ ja użyłam kokosowego

❤️ 3 łyżki oleju kokosowego płynnego

 ❤️ łyżeczka sody oczyszczonej

❤️ 4 łyżki karobu *

❤️ galaretki bez cukru

❤️ owoce leśne

Wcześniej przygotowałam galaretkę tak aby lekko stężała/ lubię jej dużo, więc użyłam 3 saszetki.

Siemię lniane nieco wcześniej zalałam wodą i odczekałam kilka minut aż napęcznieje i zrobi się papką.

/Siemię jest idealnym zamiennikiem jajek i łącznikiem produktów w różnych przepisach/

Wszystkie suche składniki  wymieszałam, stopniowo dolewając mleko kokosowe oraz siemię lniane i całość zmiksowałam.

Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o klasycznych wymiarach. Piec około 45 minut w 180 stopniach zmniejszając w ostatnich minutach do 160 stopni.

Polecam sprawdzać patyczkiem drewnianym tak aby na końcu po wyjęciu był suchy wówczas mamy pewność, że ciasto jest gotowe:)

Biszkopt pozostawiłam do wystygnięcia. Usunęłam papier i szczelnie owinęłam sreberkiem. Posypałam górę owocami i zrobiłam widelcem dziurki w cieście tak, żeby galaretka lekko wniknęła w głąb ciasta aby nie było suche. / Konsystencja galaretki nie może być zbyt rzadka bo wówczas ciasto wchłonie ją jak gąbka.

Muszę Wam się przyznać, że trochę sobie ułatwiam i wstawiam galaretkę do zamrażarki ale tu uwaga! musicie ją często kontrolować żeby nie stężała za bardzo bo wystarczy chwila 😉

Gotową galaretkę dodałam na ciasto z owocami i ponownie wstawiłam do lodówki , najlepiej na kilka godzin.

Pyszne, lekkie, niealergizujące. I takie proste!

Gotową bazę biszkoptową możecie użyć do ciast na jakie macie tylko ochotę

*jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na temat mąki kasztanowej zapraszam :

https://pinkdiary.pl/maka-kasztanowa-od-incola/

*kilka słów o karobie. Odkryłam go niedawno i przekonała mnie do zakupu cała masa wartości i składników odżywczych. Chętnie korzystam z jego słodkiego smaku, który stał się ciekawym urozmaiceniem zwykłych, ciast, naleśników, wszelakich czekoladowych deserów i nie tylko. Najczęściej karob można znaleźć w postaci zmielonego proszku, który niesłychanie łudząco przypomina kakao. Bogaty jest w naturalny cukier, wapń i inne minerały oraz witaminy. Dodatkowo stanowi środek dietetyczny o właściwościach leczniczych.

Karob obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciw starzeniu się organizmu, poprawia trawienie, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antyseptycznie. Dodatkowo jest ceniony za swoje działanie wykrztuśne, które wspomaga leczenie oskrzeli. Zawiera substancje, które leczą astmę i mogą niwelować objawy alergiczne, dlatego przeważnie bezpieczny jest dla osób posiadających alergie.

U mnie już na dobre zadomowił się w kuchni:)

Smacznego!:)

 

 

1 thought on “Bezglutenowe i wegańskie ciasto czekoladowe – przez żołądek do serca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *